Steeds meer bewoners en bezoekers van Rotterdam ontdekken dat het langs de Maasoevers aantrekkelijk wonen, werken en recreëren is. Of zoals Riek Bakker (voormalig directeur Stadsontwikkeling) het verwoordde tijdens de ingebruikname van de elektrische watertaxi: ‘De rivier is het kapitaal van de stad, dat blijft altijd stromen.’’ Met de toegenomen druk op de wegen wordt het personenvervoer over water daarom steeds belangrijker. Toekomstbestendig vervoer omvat niet alleen elektrisch aangedreven wegverkeer; in de havenstad verwelkomt men ook elektrisch aangedreven boten.

De eerste volledig elektrische watertaxi heeft een omgebouwde accu van Tesla onder de motorkap. Nog niet eerder heeft Tesla een auto-accu hergebruikt op een boot. De accu’s zijn zo krachtig dat de watertaxi een dag kan varen met een gemiddelde snelheid van 12 km. per uur. Op dinsdag 13 juni 2017 stapte Wethouder Pex Langenberg (Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur) samen met Riek Bakker (oud-directeur Stadsontwikkeling) op de watertaxi om de uitbreiding van de Rotterdamse vloot te vieren.

“Met het toenemend aantal files merken we dat reizigers zoeken naar alternatieven”, vertelt Hugo de Bruijn (adviseur afdeling Verkeer & Vervoer van de gemeente Rotterdam). “Om de groei van het verkeer over de weg op een duurzame en aantrekkelijke manier op te vangen, zijn slimme oplossingen nodig. Het personenvervoer over water kan een belangrijke rol spelen, maar alleen als er goede aansluitingen zijn met het Rotterdamse openbaar vervoer zoals de haltes van de RET of NS en het fietsnetwerk. Een goede aansluiting met de rest van het openbaar vervoer zorgt voor tijdswinst ten opzichte van reizen met de auto tijdens de spits. En dat Rotterdamse ondernemers zoals Daan van der Have van de Watertaxi overstappen op ‘schone’ brandstoffen is belangrijk, is belangrijk voor een beter leefmilieu in de stad.”

Na de introductie in 2016 van de plug-in hybride watertaxi zet Watertaxi Rotterdam met de nóg milieuvriendelijker, volledige elektrische klassieke watertaxi een volgende stap naar schoon vervoer met 0-emissie uitstoot. De vloot van Watertaxi Rotterdam omvat nu in totaal 18 boten met zo’n 50 aanlegplaatsen. Naar verwachting zal het aantal particuliere en zakelijke ritten de komende jaren toenemen. Voor het komend jaar houdt de Watertaxi rekening met zo’n 500.000 reizigers op jaarbasis die kiezen voor vervoer over water.

Lees meer: watertaxirotterdam.nl