Lege of zachte fietsbanden zijn vervelend, en vaak kom je er pas achter dat je ze hebt op het moment dat je al onderweg bent. Daarom staan langs de drukste fietsroutes gratis fietspompen. Hiermee wil de gemeente de stad aantrekkelijker maken voor fietsers.

Wethouder Pex Langenberg (o.a. vervoer en duurzaamheid): “Extra lucht voor onderweg maakt de fietstocht comfortabeler. We willen een ideale fietsstad worden. Daarom gaan we met de 29 actiepunten uit ons fietsplan zorgen voor onder andere meer gemak voor de fietsers. We hopen dat zo steeds meer mensen de fiets pakken en de auto laten staan, want dat draagt bij aan een gezondere lucht.”

Locaties

De Rotterdamse Fietsersbond heeft met de gemeente meegedacht over geschikte locaties voor een fietspomp. De pompen staan niet dicht bij openbare fietsenstallingen, fietsenmakers of fietsverhuurpunten. De kans is groot dat daar al een fietspomp aanwezig is. Deze pompen zijn geschikt voor de banden van alle soorten fietsen.

Proef

De eerste pomp is geplaatst op het Hofplein. Als de dooi inzet worden de overige 13 pompen in twee dagen geplaatst. De fietspompen zijn een proef. Tot eind 2018 bekijkt de gemeente of de pompen worden gebruikt en hoe ze functioneren. Bij de evaluatie wordt onder andere de online fietscommunity fietsfan010 betrokken. In Utrecht zijn tientallen fietspompen geplaatst en zijn ze bijzonder succesvol.

20 januari 2017