Draadloos laden van elektrische auto's

In Rotterdam vinden verschillende innovatieve projecten plaats. Die moeten nieuwe, schone technieken opleveren zodat de luchtkwaliteit (0-emissie) en de leefbaarheid in de stad erop vooruitgaan. Zo groeit het aantal openbare oplaadpunten voor personenauto’s in Rotterdam omdat er steeds meer elektrische auto’s rijden.

Pilot Wireless Charging elektrische auto’s

Rotterdam zet een eerste stap richting draadloos laden (Wireless Charging). Een veelbelovende techniek waarbij de inductieplaat voor het opladen van elektrische auto’s is geïntegreerd in de parkeerplek. Een Bluetooth-verbinding tussen auto en inductieplaat regelt de communicatie. De gebruikersvoordelen van inductieladen zijn groot. Je hebt geen oplaadkabels of oplaadpalen nodig, die ruimte innemen op straat. Het enige wat de bestuurder van een elektrische auto hoeft te doen, is op de inductieplaat parkeren en het laden kan beginnen!

Pilotopstelling aan de Groen Kruisweg 36

Samen met ENGIE infra & Mobility, de ANWB, EV-Box en HEVO Power is een pilotopstelling gemaakt op de Groen Kruisweg 36. Veiligheid, gebruiksgemak, interoperabiliteit en techniek worden hier uitgebreid getest. De (omgebouwde) auto’s in de proef hebben zowel een laadkabel als een inductiesysteem voor draadloos laden.

‘Slim laden’ bij verschillende vermogens

Slim laden is het afstemmen van het oplaadmoment op de beschikbare laadcapaciteit in het elektriciteitsnet. Of door auto's alleen dán op te laden als er veel elektriciteit uit duurzame bronnen beschikbaar is, zoals zon en wind. In de pilot is de eerste stap van de ‘slim laden-keten’ gerealiseerd: het inductiesysteem is via het laadstation succesvol gekoppeld aan het backoffice.

Leren van Rotterdamse pilots

Het doel van de Rotterdamse pilots: leren van de uitdagingen die elektrisch rijden en opladen in de openbare ruimte met zich meebrengen. Belangrijk is ook dat de opgedane kennis wordt gedeeld. We nodigen je van harte uit met ons mee te denken en doen via: info@rotterdamelektrisch.nl.

Lees meer over de pilot Wireless Charging Rotterdam.

inductieplatenthumb.jpg