Ondernemers kunnen profiteren van deze voordelen door twee nieuwe ontheffingen voor hun emissievrije voertuig – zoals een elektrische auto of vrachtauto – aan te vragen. Door gebruik te maken van de busbanen en ook in de avond te bevoorraden kunnen zij het logistieke proces efficiënter inrichten. Ook vergroten zij de dagelijkse inzetbaarheid van hun voertuigen.

Rijden op de busbaan

Met de ontheffing ‘medegebruik busbanen’ mogen emissievrije taxi’s, besloten busvervoer (zoals een bus met schoolleerlingen) en vrachtwagens gebruik maken van 19 busbanen in Rotterdam. Bekijk hier om welke busbanen het gaat.

Verruiming laad- en lostijden

In een aantal voetgangersgebieden in het centrum van Rotterdam geldt van 05:00 tot 10:30 uur een zogeheten venstertijd. Binnen deze tijd is laden en lossen toegestaan. Emissievrije bestel- en vrachtvoertuigen (in de categorieën N1, N2 of N3) komen in aanmerking voor de ontheffing ‘verruiming venstertijden’. Hiermee mogen zij op maandag tot en met donderdag van 18:00 tot 20:00 uur laden en lossen in deze geselecteerde voetgangersgebieden.

De ontheffing ‘verruiming venstertijden’ is onderdeel van een pilot. De pilot loopt tot 1 april 2019.

Aanvraagproces

Meer weten of een ontheffing aanvragen: kijk op www.rotterdam.nl/ontheffing-busbanen en www.rotterdam.nl/ontheffing-venstertijden. Voor vragen kunt u bellen met 14 010.

Meer over elektrisch rijden in Rotterdam?

Kijk op rotterdam.nl/elektrischrijden en volg @RdamElektrisch op Twitter.